zaterdag 28 juli 2012

Kamelentocht vanuit Bikaner


Ha mensen, en dan nu de kamelentocht!

We vertrekken vanuit een dorpje, waar vier kamelen klaar staan. Drie voor ons en één voor de kar voor onze bagage, proviand en slaapspullen. We hebben drie kamelenhoeders en een gids, die een beetje engels praat. Al snel zitten we in de woestijn, aam de rand van het dorp hebben we direct een spektakel.
Een zwarte hond jaagt over grote afstand een jonge gazelle op. Het geeft een enorme stofwolk. Het diertje loopt zich in paniek vast in een hek en de hond grijpt zijn kans. Hij pakt de gazelle en gooit het een paar keer in de lucht. De kamelendrijvers rennen er direct naartoe om de gazelle te redden. Ze jagen de hond weg met stenen en stokken. De hond blijft wel op veilige afstand loeren. Ze willen de gazelle redden omdat het een heilig dier is. Maar tevergeefs en ze zijn teleurgesteld - ze is te zwaar gewond geraakt. Uiteindelijk nemen herdersjongen het diertje mee, het wordt vanavond opgegeten. We weten eigenlijk bijna zeker dat de hond er op af gestuurd is om de gazelle te vangen. De hond was in uitstekende conditie en de jongens liepen al achter hem aan.


We zitten lekker hoog en zachtjes sloffen de kamelen door het zand en de stenen. Af en toe snuiven en proesten ze. We glijden door de woestijn. De kamelen kijken nieuwsgierig met hun grote ogen in het rond. Het lijken slimme dieren, maar ze luisteren niet naar hun naam. Wel heel goed naar de korte bevelen. De kartrekker heeft soms behoefte aan een hapje van een struik, maar dat staat de drijver niet toe.

Onderweg zien we nog veel meer gazellen en groepjes grote antilopen. Maar ook veel vogels, zoals felgroene bijeneters. Tegen de avond zien we ook van dichtbij een fennek voor zijn hol zitten. Hij tuurt vanaf de verhoging over het dalletje.

Het is weer tegen de 50 graden met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Het is dus bijna ondraaglijk heet, dat maakt het een zware tocht. Rond het middaguur nemen we drie uur pauze en eten we wat en drinken volop thee. We kaarten in de schaduw van een boom en vallen af en toe in slaap. De kamelenhoeders kaarten als wij klaar zijn ook een paar potjes en slapen onder de kar. Daarna trekken we weer verder.

Tegen zonsondergang nestelen we ons aan de rand van de zandduinen. We slapen in de open lucht en dus onder de sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten