zondag 15 juli 2012

De Mona Lisa van Bundi


Ja mensen, na 12,5 jaar zijn we weer in Bundi. Het is nog steeds onze lievelingsplaats. Natuurlijk is het veranderd. Toen had Bundi twee guesthouses, nu zijn het er 40! We waren toen de enige toeristen van dat moment. Het zijn er nu in het laagseizoen een handvol, maar toch meer.


Ons doel is vooral het paleis van Bundi. Het is in vervallen staat omdat de erfgenamen, broer en zus, een dispuut hadden over het bezit. Echt zonde, want de deuren zijn prachtig en de muurschilderingen een.kunstwerk. De plafonds zijn in beslag genomen door vleermuizen en na een uur zit de stank van de uitwerpselen nog steeds in onze neus. Het deurbeslag is van ivoor en de poorten zijn enorm. Vooral de olifantenpoort met twee olifanten als boog is imposant.

Hoogtepunt zijn de muurschilderingen in de tuinkamer, de Chhitra Sala. Fantastisch en één tekening heeft de uitstraling van de Mona Lisa. Veel tekeningen hebben taferelen over goden en het volk. Maar gaan vooral over de jagende en opium rokende maharadja. Verder had de beste man veel vrouwen en kon hij vanuit bepaalde plekken stiekem naar ze kijken ze besluipen.

Twee oudere bewakers verzorgen en bewaken de schilderingen. We herkennen we elkaar nog! De bewaker begint enthousiast te vertellen – we omhelzen elkaar uitgebreid. Hij is er trots op dat de tekeningen nog in prima staat zijn en ook zo blij dat we teruggekomen zijn. Hij roept zijn blijdschap naar een Engels sprekend gezin, en de jonge bewakers. We halen verhalen op over hoe het vroeger was. Dat hij hier stiekem werkte en het fort niet officieel toegankelijk was en dat we door het gat van een ijzeren hek moesten kruipen. Dat er toen zelden bezoekers kwamen. We konden nog naar de top van het fort klimmen. Van daaruit had je – vooral tegen de avond – een prachtig uitzicht over de indigo/blauwe stad.

's Avonds laat in een tempeltje hebben we nog een ceremonie gevolgd. De paar gelovigen maakten muziek met bellen en zongen uit volle borst. Tegenover de tempel staat een groot standbeeld van een olifant. Het beeld is een gift van de maharadja. Op deze olifant, die aan het begin van de 18de eeuw is overleden, heeft hij volgens het onderschrift vele veldslagen geleverd en gewonnen.

Wel, dit was het laatste nieuws uit Bundi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten