vrijdag 13 juli 2012

Het paleis van Amber en Jaipur, de roze stad


Hi, hier zijn we al weer!

Vroeg opgestaan en naar het Amber Fort. Het fort ligt hoog op een berg met een mooi uitzicht over de vallei. Het paleis in het fort is in goede staat en heeft kleurige schilderingen. Een van de gebouwen is versierd met schilderingen en spiegeltjes – mooie kitsch. In een ander vertrek is een diep witmarmeren bad, natuurlijk hebben we er even in gezeten. Olifanten brengen in de ochtend toeristen naar boven. In de middag zijn ze vrij. Niet zo lang geleden is een olifant door het lint gegaan en heeft zijn verzorger vertrapt. Men denkt dat de olifant overwerkt was. Vandaar de strikte werktijdenregeling.

In de middag naar de apentempel gelopen. Het tempelcomplex ligt in een kloof met een bron. Een stevige wandeling bergop leidt langs kleinere tempels. Een groepje oranje sadhu's komt net naar beneden. Boven op de berg en uitkijkend over de stad staat een naakte sadhu met lang woest haar hard te roepen met zijn armen in de lucht. 
Er leven hier ook zo'n 5000 apen die in de droge tijd in de baden zitten. Nu wassen de IndiĆ«rs zich er ritueel. Twee vrouwen wassen zich handig in hun sari's maar toch met met ontbloot lijf. In de tempel, ver weg door allerlei gangetjes en in een hoekje, is een primitief oranje gekleurd beeld van 500 jaar oud. In het nisje brand een vlam al 400 jaar lang onafgebroken. 


Achter de tempelgangen ligt een stal. Een sadhu melkt daar een koe. Eerst wast hij zijn handen, dan pakt hij een metalen emmer, die wast hij ook. Vervolgens bindt hij de achterpoten van de koe bij elkaar en wast de uiers en gaat melken. In een ander gedeelte is nog een tempel. In de hoektoren aan de buitenkant, is een hokje. Van hieruit schenkt een vrouw heilig water aan gelovigen. De tempel is gebouwd op een bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten