zondag 15 juli 2012

Pushkar


Via Amjer rijden we naar Pushkar, een bedevaartsoord, hippieplaats en in november een grote kamelenmarkt. In Amjer bekijken we een Jain tempel met een inrichting als een soort Efteling: een enorm diorama. Vliegende boten, een toren – een heel landschap van goud en edelstenen. Voor de deur maakt een vrouw rijst en noten schoon. Er schiet een grote rat voorbij. De Jain eten geen vlees, vis of voedsel dat onder grond groeit, zoals aardnoten en aardappelen. De priester zal direct in het regenseizoen niet lopen omdat er dan te veel insecten zijn waar hij op kan stappen.

India is een gek land. Op de snelweg zien we een misschien wel 70-jarige motorrijder. Een echte Rajasthanie met een helblauwe tulband en een snor met lange punten. Hij heeft zijn voeten op het stuur van de motor. Met zijn handen rommelt hij wat met een boekje. Heel relaxed rijdt hij met zo'n 70 kilometer per uur, zwevend door het verkeer en slaat na een tijdje af naar de andere weghelft.

Doet denken aan het verhaal van het Indiase jongetje dat iedere dag langs het huis van zijn oom naar school fietst en roept: “Hé, oom kijk eens, ik rijd met 1 been!”. De volgende dag: “Hé oom, kijk eens zonder benen”!. Weer de volgende dag: “Hé oom, kijk eens, nu ook zonder handen!” Maar dan valt hij keihard en zijn voortanden liggen eruit. De volgende dag roept hij enthousiast: “Hé oom, kijk eens: zonder voortanden!”

In Pushkar bezoeken we de ghats. Hier baden de bedevaartgangers zich vanaf de trappen in het heilige water. Het is nu rustig. Een vrouw gooit een baal graan uit voor de duiven. Als de koeien komen, stuiven de duiven weg. Een stuk verderop nemen ze een Bollywoodfilm op. O ja, ook belangrijk om te weten, het weer: zonnig en bloedheet.....dus mensen hier moet je zijn :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten