donderdag 12 juli 2012

Agra, nog een dag


Ha mensen, eindelijk het Fort van Agra bezocht. Dat hebben we jaren geleden overgeslagen. En het is nog heel mooi ook. In het fort zijn verschillende tombes en andere gebouwen van wit marmer te zien. Het marmer is heel verfijnd bewerkt met sierstenen. Het is er lekker wandelen en dan heb je ook nog eens met een prachtig uitzicht op de Taj Mahal. Het is nog een beetje mistig in de ochtend en dat maakt de Taj Mahal nog mooier. Meestal zijn de muren een stoffig geheel, maar door de regen glimmen de kolossale  stenen van de dikke muren van het fort. Dat maakt het allemaal frisser en geeft een schone indruk. Buiten de poort leven mensen in zelfgemaakte tentjes en de kinderen bedelen. Een huilt heel hartgrondig, maar als hij ziet dat wij niet reageren begint hij gezellig te kletsen – een topacteur.

We kopen een paar mango's – superzoet. Op weg naar de Jama Masid. Deze lijkt sterk op die in Old Delhi, maar dan kleiner. We wandelen er prettig op onze blote voeten rond. Daarvoor bezoeken we een hindoetempel. Er is een ceremonie aan de gang en een priester zwaait met een brandende kan rond een beeld en hij roept hard teksten. Een andere man neemt de offers in ontvangst. In een hokje zit een oudere man bij een nandi, ook hij begeleidt de gelovigen in hun ritueel.



Rond de moskee en de tempel ligt de bazaar. We wandelen er lang rond. We zien ontelbare schoenmakers, snoepwinkels en nog veel meer. Op enkele plaatsen schalt het geluid van een geestelijke uit de luidsprekers. Dat klinkt zo hard dat de trommelvliezen bijna scheuren – ongelofelijk. Op andere plekken ligt het afval meters hoog te stinken. In alle vuiligheid bij elkaar loopt een familie varkens door de bagger. Het is een middeleeuws tafereel. Een bijzondere stad waar fantastische architectuur en verfijnde kunst naast de onmenselijke chaos en smerigheid elkaar bestaan. Aan het einde van de route kopen we pethe, een mierzoet snoep van gesuikerde pompoen – heel lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten