woensdag 1 augustus 2012

De grote lassitest



Hier is'tie dan als afsluiting van de blogberichten: de lassitest!

Voor die het niet weten: wat is een lassi?
Een lassi is een soort koud yoghurtdrankje. Je hebt sweet en saltlassi's. Wij gaan altijd voor de zoete. Lassi's kun je in bijna ieder restaurant krijgen, maar dan heb je vaak meer een soort melkachtig drankje. Wij gaan voor de specialisten, die alleen lassi verkopen. En in iedere stad heb je die wel.

Jaipur, in deze stad drinken we er een paar bij Lassi Walli. Meerdere omdat de romige lassi verslavend werkt. De melk worden uren gekookt, dan verder bewerkt en sterk gekoeld. Uiteindelijk drink je de koude lassi uit een bruine wegwerpbeker van klei. Eerst roer je de drijvende room door de lassi en drink je de beker leeg. Een betere hebben we nog nooit gedronken: een romige 10.

Jodhpur: onder de poort en naast de clocktower is een lassispecialist. Hij maakt de romige makhania lassi, met ingrediënten als kardemom en vanille. Daarop een laagje slagroom (of zoiets). Niet te vergelijken met die van Jaipur. In zijn soort ook een dikke 10. Verslavend, dus als we in de buurt zijn nemen we er steeds weer eentje.

Jaisalmer: de lassi in Kanchan Shree Ice Creams is heerlijk. Ook dit is een makhania lassi. Vele malen beter dan de reguliere lassi's in de restaurants, maar net iets minder dan die in Jodhpur: een 8

Ramgarh: het is klein plaatsje, dus de lassi wordt hier niet aan de lopende band verkocht. Toch een goede lassi uit de hoofdstraat. De lassi heeft wat rozijnen en ander fruit, met onderin een laagje siroop. Goed mengen en hij smaakt prima: een 7,5.

Ben je in Rajasthan, dan moet je echt op zijn minst een van deze tentjes geprobeerd hebben. De lassi's in restaurants zijn niet te vergelijken en geven we maar geen cijfer.

Landelijk India, maar ook weird news


Landelijk India

In de velden zien we een prachtig boerderijtje met huisjes van takken en stro met een mooi lemen poortje. We gaan er even kijken. Vaak zijn de mensen zeer voorzichtig, soms zelfs schuw en hebben ze nog nooit buitenlanders gezien. Dus eerst maar voorzichtig polsen.

De familie zit op de gevlochten bedden buiten en kijken eerst even vreemd, maar vinden het gezellig dat we op bezoek komen. Drie jonge vrouwen, een jongeman en een paar kinderen, waaronder een baby van twee maanden. Natuurlijk is het heet en zwaar voor ze. Vooral omdat het maar niet wil gaan regenen. Het is een boerenfamilie die wat land bewerkt. Ze telen onder andere millet.
Als er een baby geboren wordt, gaan de lagere kasten naar een brahmaan (de hoogste kaste) om advies t vragen voor de naam. Ze moeten dan de exacte geboortedag en het tijdstip opgeven en aan de hand van – ik meen – astrologie bepaalt de brahmaan de naam of de eerste letter. Met een huwelijk of het zoeken van een geschikte kandidaat raadplegen ze de brahmanen ook. Uiteindelijk verzorgen de brahmanen ook de crematie.
Het baby'tje is een meisje en dat is toch wel een probleem omdat de ouders van de jongen steeds grotere bruidsschatten vragen. De studie van de jongen moet terugverdiend worden, er moet misschien zelfs liefst een auto komen.

Indiaas nieuws is vaak ook absurd en dramatisch. Een jongetje van 9 jaar rende op zijn verjaardag tussen de buien door op straat naar een ander huis. Hij raakte een laaghangend elektrisch draad en is daardoor geëlektrocuteerd. De ouders stellen de energiemaatschappij aansprakelijk, maar die wil eerst, voordat ze uitspraken doen, de oorzaak onderzoeken. Uiteindelijk zal er vermoedelijke onduidelijkheid blijven bestaan omdat massaal illegaal stoom wordt afgetapt met al die illegale bypasses een gevaarlijke situatie blijft bestaan.
Ander nieuws is dat een meisje door een gat in de bodem van een schoolbus is gevallen. Ze viel op straat en vervolgens is ze overreden door de bus. De leraar of het hoofd van de school is aansprakelijk gesteld.

Volgende keer: onze lassi testuitslag!!!

Havelli's en slapen in een paleis



Hallo trouwe lezers, weer een berichtje uit Rajasthan,

We zijn in het stadje Ramgarh dat in 1791 gesticht is. Oude, prachtige havellis (soort koopmanshuizen) zijn vervallen en worden meestal bewoond door caretakers. Ze mogen er gratis wonen. Bewoners nodigen ons uit om hun huis te bekijken. De beschilderingen van binnen en buiten zijn schitterend. De eigenaren zijn de vaak nog steeds rijke handelslui. Ze zijn vooral rijk geworden van de opium- en katoenhandel. Ze wonen nu meestal in Mumbai of Delhi. Weer anderen verblijven in Londen. De huizen zijn vaak gigantisch. Ze hebben een groot binnenhof, en dan nog een tweede hof, waar de gasten niet mogen komen. 50 tot 100 kamers is geen uitzondering. Vaak weten de eigenaren, nabestaanden van de familie niet eens dat ze over dit stulpje beschikken. Ze zijn meer geïnteresseerd in de gebouwen en grond in Mumbai en Delhi of Calcutta.
Jammer dat er geen plan is om de gigantische panden te behouden en te restaureren. Er is er 1 omgebouwd tot hotel – ook gelijk het enige hotel in het stadje.

Als we bij een vervallen tempeltje staan, nodigt een oude man ons uit om binnen te kijken. Hij zoekt de sleutel. Onderin de eeuwenoude sierlijke bijgebouwen slaapt het vee en boven de wonen een of meerdere gezinnen.
Het stadje is gemengd hindoe en moslim. De ene keer klinken de mantra's en ritmische klok- en trommelgeluiden. De andere keer zingt iemand langdurig en dan hoor je de oproep voor het gebed van de moskee. Daar bovenuit klinkt het hoge geroep van een pauw vanaf het dak.

De volgende dag slapen we in het paleis van het nog kleinere Mahansar. De oude adellijke familie heeft moeite om het paleis te onderhouden en verhuurt gedeelten. Wij slapen in een fantastische, sierlijk beschilderde suite met voorkamers, liggedeelten bij het raam en een heerlijke dakterras. De schilderingen op de muren zijn authentiek, net als het houtsnijwerk van de deuren en plafonds. Het is de mooiste ruimte waar we ooit geslapen hebben. Je voelt je er echt een Maharadja. Op het hoogste punt van het paleis roept tegen de avond een pauw.
We dineren in een aparte eetkamer en gebruiken zilveren bestek, worden netjes bediend en krijgen heerlijke gerechten voorgeschoteld. Vooral de gevulde tomaat is een topper.

Het toch kleine dorpje heeft ook een paar havelli's. Zeer verfijnd beschilderd aan de binnenkant. Veel goud en vertellingen over Krishna. Een ander weer frivoler met een danszaal met glazen kroonluchters en hele grote spiegels uit België, schilderijen uit Rusland. De vrouwen dansten en de mannen keken vanaf de balustrades. Dat hebben we nog nergens gezien.

De volgende dagen bezoeken we de steden Mandawa, Nawalgarh en Jhunjhunu. Het zijn grotere steden en ook toeristisch. Een paar havelli's zijn prachtig hersteld. Maar we gaan ook naar Dundlop, een klein dorpje is ook weer een hele mooie havelli van de familie Goenka met authentieke inrichting, zoals slaapkamers, vergaderruimtes, een keuken en een kleedkamer. Overal hangen nog de waaiers waarmee de bedienden de lucht koelden – we hebben het geprobeerd en het werkt prima. In de slaapkamer loopt een touw via een katrol naar buiten zodat het echtpaar onbespied bewaaierd kon worden.

De afgelopen dagen weer zo veel gezien. Het ronddwalen in het kleine Ramgarh en Mahansar is het nog het leukst omdat het authentiek is.